motor smokes ???

This is the place to ask questions about your engine components like cams, valves, pistons? just anything that is generally "engine" specific.
Post Reply
neonboy96
1GN Registrant
Posts: 153
Joined: Wed May 30, 2007 10:47 am

motor smokes ???

Post by neonboy96 » Thu Aug 09, 2007 3:28 pm

ok i picked up a motor for 100.00 and droped it in my car its a 98 dohc motor it runs good as hell but when your parked and you let the car idel it smokes but if you drive the car it wont smoke

i thank it the valve seals but im not sure any one know

sohcneon13x
1GN Registrant
Posts: 469
Joined: Mon Feb 12, 2007 4:47 pm
Location: SoMinneIoDawasotakota

Post by sohcneon13x » Thu Aug 09, 2007 4:13 pm

Oil Burner. Ouch!
96 Plymouth Neon Sedan
SOHC/MTX(swapped!)
MOPAR Street Header/3.0 CAI/ATX TB/UDP/95 cam/ ........40+MPG HWY!

96 Plymouth Neon Expresso Coupe
SOHC/MTX
MOPAR ECU/ ATX TB/ 3.0 CAI/ MOPAR X-High Rates & KYB struts

97 Plymouth Neon sedan
DOHC/ATX ...soon to be MTX!
RECENTLY VANDALIZED AND TOTALED OUT!
rebuild?
MEMBER #52

Lackof
1GN Registrant
Posts: 2599
Joined: Mon Feb 05, 2007 10:24 pm
Location: Jacksonville, FL

Post by Lackof » Thu Aug 09, 2007 4:52 pm

check compression on it?
Could be the rings as well.

neonboy96
1GN Registrant
Posts: 153
Joined: Wed May 30, 2007 10:47 am

Post by neonboy96 » Fri Aug 10, 2007 2:04 am

the conpression is fine

Red97
1GN Registrant
Posts: 33
Joined: Mon Oct 15, 2007 11:33 pm

Motor Smokes

Post by Red97 » Thu Nov 15, 2007 10:57 am

I have the same problem, and I have rebuilt the head . I put in new valves, guide seals, and all new gaskets on the upper end of the engine. I have read that the oil pressure sensor can leak, you might want to check it out. Let me know if you find anythng. I'm still trying to sort it out too.
If at first you don't succeed, you're about average!!

NeonTuning
1GN Registrant
Posts: 682
Joined: Tue Nov 06, 2007 5:38 am

Post by NeonTuning » Thu Nov 15, 2007 11:09 am

lol all these problems... smoking engines and stuff.

My engine block has 226.000 KM on the counter..

Devided by 1,6 I believe is Miles.

And for as far as I can check it runs really good, no ticking and stuff, no smoking (only a very little bit of dark smoke when really hitting the throttle, but this is also because I use 5w40 full syntetic motor oil wich is very thin)

By the way, what kind of motor oil do you use??

I use KROON 5w40 full syntetic oil.
Love Redline Shifting......

Red97
1GN Registrant
Posts: 33
Joined: Mon Oct 15, 2007 11:33 pm

Motor Smokes

Post by Red97 » Thu Nov 15, 2007 11:55 pm

Right now, I'm using Penzoil 5-W30 full synthetic. If I don't find it soon, I'm going to use something CHEAPER!!!
If at first you don't succeed, you're about average!!

NeonTuning
1GN Registrant
Posts: 682
Joined: Tue Nov 06, 2007 5:38 am

Post by NeonTuning » Fri Nov 16, 2007 7:51 am

cheaper?? I wouldn't do that, I dont give a shit how much the oil costs, it is soooo much better for the engine.
Love Redline Shifting......

User avatar
SuperGus
1GN Registrant
Posts: 168
Joined: Tue Sep 04, 2007 1:49 am

Post by SuperGus » Fri Nov 16, 2007 5:10 pm

All I run anymore is Castrol Syntec. I used to run Mobil 1 but after I found out its just a synthetic blend, yet they charge the same as Syntec, I switched. Now that my motor is going to hell (90000 miles) I am just gonna run Castrol GTX High Mileage until I build another engine then I am going back to Syntec. And FYI Penzoil is a parafin (wax) based oil.

Post Reply